Canon lanceert vlaggenschip EOS R1 en geavanceerde EOS R5 Mark II

17 juli 2024 10:00
17 juli 2024 10:38
Redactie Zoom.nl

Canon heeft twee nieuwe camera's geïntroduceerd: de EOS R1 en de EOS R5 Mark II. Deze camera’s zijn veelbelovend door indrukwekkende nieuwe verbeteringen en technologie.

EOS R1: Nieuwe standaard voor professionele fotografie

De EOS R1 is de eerste camera in de EOS R-serie binnen de prestigieuze EOS-1 serie. Ontworpen voor nieuws- en sportfotografen, biedt deze camera:

  • ➔ 24.2 MP Full Frame Sensor: Een back-illuminated stacked sensor

  • ➔ Hoge Snelheid: Kan tot 40 frames per seconde vastleggen met een stille elektronische sluiter en autofocus-tracking.

  • ➔ Geavanceerde Autofocus: Een nieuw Cross Type AF-systeem biedt een nieuwe technologie, en is een primeur voor Canon. Deze volledig nieuwe Dual Pixel CMOS AF-sensorconfiguratie heeft een individuele Gb-pupil-verdelingen waarbij pixels 90 graden worden gedraaid. Dit biedt autofocus tracking gevoeligheid langs de verticale en horizontale as van de sensor, wat snelle en nauwkeurige focussing oplevert.

  • ➔ Videomogelijkheden: Ondersteunt 6K-opnames bij 60fps en 4K-opnames bij 120fps.

  • ➔ Grote Zoeker: De camera heeft een grote zoeker met een grootte van 0.5 inch, hoge helderheid en een resolutie van 9.44M dots, zonder black-outs.

  • ➔ 8,5 stops Beeldstabilisatie: Biedt effectieve stabilisatie, vooral bij weinig licht of moeilijke opnamesituaties.

  • ➔ Verbeterde Eye-Control AF: Met focus tot -7.5EV, waardoor je zelfs bij zeer weinig licht nauwkeurig kunt scherpstellen.

Canon EOS R1

De EOS R1 heeft een robuust, weerbestendig ontwerp en een geïntegreerde verticale greep.

EOS R5 Mark II: Veelzijdig en creatief

De EOS R5 Mark II bouwt voort op het succes van de EOS R5 en is bedoeld voor hybride professionals. Belangrijkste kenmerken zijn:

  • ➔ 45 MP Full Frame Sensor: Een back-illuminated stacked sensor.

  • ➔ Snelle Continu-opnamen: Kan 30 frames per seconde vastleggen met een elektronische sluiter en lage rollende sluiter.

  • ➔ Videomogelijkheden: Ondersteunt 8K-opnames bij 60fps, 4K-video tot 120fps en 12-bit RAW-opname intern.

  • ➔ Cooling Fan Grip: Speciaal ontworpen om de opnameperiode te verlengen.

  • ➔ Grote Zoeker: De zoeker is 0.5 inch groot, twee keer zo helder als die van de EOS R5, met een resolutie van 5.76M dots, wat zorgt voor een duidelijk beeld bij het fotograferen.

  • ➔ 8,5 stops Beeldstabilisatie: Biedt effectieve stabilisatie, vooral bij weinig licht of moeilijke opnamesituaties.

  • ➔ Verbeterde Eye-Control AF: Met focus tot -6.5EV, waardoor je zelfs bij zeer weinig licht nauwkeurig kunt scherpstellen.

-NjG2TvnLQ_y1U-IzQbTnwA

De Canon EOS R5 Mark II

Innovaties in beeldverwerking en autofocus

Beide camera's maken gebruik van het nieuwe 'Accelerated Capture'-beeldverwerkingsplatform, aangedreven door de DIGIC Accelerator. Deze processor werkt samen met de DIGIC X-beeldprocessor en nieuw ontwikkelde hogesnelheidsbeeldsensoren voor betere prestaties en nieuwe functies in autofocus, continue opnamen en beeldkwaliteit.

Dankzij Dual Pixel CMOS – Dual Pixel Intelligent AF, kunnen de EOS R1 en EOS R5 Mark II onderwerpen nauwkeurig volgen door gezichten en bovenlichamen van spelers te herkennen en obstakels te vermijden. Gebruikers kunnen ook specifieke gezichten registreren en prioriteit geven aan deze gezichten ten opzichte van anderen.

Actiemodus en oogbesturing

De nieuwe 'Action Priority'-modus herkent automatisch veelvoorkomende actieposes in sporten zoals basketbal, voetbal en volleybal, en volgt het belangrijkste onderwerp in snelle en dynamische situaties. In de toekomst zullen meer sporten aan het systeem worden toegevoegd.

Eye-control AF, voor het eerst beschikbaar in de EOS R5 Mark II en verbeterd tot tweemaal het niveau van de EOS R3, maakt gebruik van een sensor met hogere pixeldichtheid, verbeterde LED's, een groter oogdetectiegebied en een bijgewerkt algoritme voor een unieke en instinctieve manier om een onderwerp te selecteren.

Snelheid en beeldkwaliteit

De nieuwe hogesnelheidsbeeldsensoren zorgen voor snellere opnamesnelheden en snellere sensoruitlezing, met een vermindering van 40% van de rolling shutter in de EOS R1 vergeleken met de EOS R3. De EOS R5 Mark II heeft een vergelijkbare vermindering van 60%. Beide camera's hebben een pre-continu-opnamefunctie waarmee respectievelijk 20 frames (EOS R1) en 15 frames (EOS R5 Mark II) kunnen worden vastgelegd voordat de sluiter wordt ingedrukt.

Beide camera's bieden verbeterde beeldkwaliteit met Deep Learning in-camera upscaling en ruisonderdrukking, wat zorgt voor vier keer hogere resolutie of minder ruis in JPEG- of HEIF-formaten. Gebruikers kunnen ook in-camera bijsnijden en upscalen, wat het makkelijker maakt om foto's snel te verzenden zonder nabewerking.

Videomogelijkheden

Voor videografen bieden de EOS R1 en EOS R5 Mark II 12-bit RAW-opname intern op de geheugenkaart, evenals Cinema EOS Movie Recording-formats, Canon Log 2 en 3, en proxy-video-opname tussen twee kaarten. De camera's kunnen ook tegelijkertijd hoge resolutie foto's en Full HD video opnemen, met de optie om extern op te nemen via HDMI type A poorten. De EOS R5 Mark II is ook uitgerust met een Cooling Fan Grip, speciaal ontworpen om de opnameperiode te verlengen voor evenementreportages, interviews en hoogwaardige livestreaming.

Verbeterde connectiviteit en workflow

Beide modellen ondersteunen Wi-Fi 6E en 2.5Gbps Ethernet (bij de EOS R1 in de body en bij de EOS R5 Mark II via een optionele grip), wat zorgt voor snellere overdrachtssnelheden en betrouwbare workflows. De EOS R1 ondersteunt ook dual-threaded FTP voor efficiënte bestandsverzending.

Beschikbaarheid en Prijzen

  • EOS R1: Verkrijgbaar vanaf november voor € 7.499.

  • EOS R5 Mark II: Verkrijgbaar vanaf eind augustus voor € 4.799.

Meer informatie is beschikbaar op www.canon.nl.

Alvast uitgeprobeerd

Zoom.nl kreeg de mogelijkheid beide camera’s alvast uit te proberen. Hieronder een aantal voorbeeldfoto’s gemaakt met de camera’s. Beide camera’s zijn overduidelijk twee topproducten met de nieuwste innovatieve techniek binnen de EOS-lijn. Met name de Eye-control AF in combinatie met de zeer grote zoeker maakte een zeer goede indruk op ons. Het stelt je in staat zeer intuïtief scherp te stellen.

-UsTS507xRYSqzGfhGoc66A

Gemaakt met de Canon EOS R1.
These images were shot on pre-production Canon beta sample models, final image quality may vary.

-ep6EfvHZRuSbiKNxQcPFJQ

Gemaakt met de Canon EOS R1.
These images were shot on pre-production Canon beta sample models, final image quality may vary.

-Y-Q8fSoJQie6E6XI0y2hmA

Gemaakt met de Canon EOS R5 Mark II.
These images were shot on pre-production Canon beta sample models, final image quality may vary.

-R_YBqCqITQi3nnFwkodWwA

Gemaakt met de Canon EOS R5 Mark II.
These images were shot on pre-production Canon beta sample models, final image quality may vary.