Sony FE 85mm F1.4 GM II

29 augustus 2024 08:22
29 augustus 2024 08:22
Redactie Zoom.nl

Sony heeft zojuist een nieuwe versie van het lichtsterke 85mm-portretobjectief in de G Master-serie voorgesteld: de FE 85mm F1.4 GM II.

Dat het objectievenassortiment voor Sony-systeemcamera’s weinig te wensen overlaat, wil natuurlijk niet zeggen dat de makers op hun lauweren rusten. Regelmatig verschijnen vernieuwde II-versies. Zo ook van deze portrettele voor fullframe-camera’s, die uiteraard eveneens bruikbaar is op aps-c-modellen.

20 procent lichter

Vergeleken met het vorige model is het nodige veranderd. De optische constructie bestaat nu uit 14 elementen in 11 groepen, terwijl het oermodel 11 elementen in 8 groepen had. Net als voorheen zijn extreem asferische (XA) elementen en elementen met lage dispersie (ED) gebruikt. Met behulp daarvan kon de beeldkwaliteit nog wat verder worden verbeterd. Elf diafragmalamellen zorgen voor een fraaie bokeh, waarbij het ‘uienringeneffect’ is geminimaliseerd. Ondanks het extra glas kon het nieuwe objectief compacter en vooral lichter worden dan zijn voorganger: van 820 naar 642 gram (ruim 20 procent minder) merk je.

-GYRCy1fWQ92wh9Hfp4QDyQ

Automatisch scherpstellen gaat tot driemaal sneller dankzij twee lineaire XD-motoren, terwijl de tracking van bewegende onderwerpen sterk verbeterd is. Fijn voor filmers is dat ook ‘focus breathing’ is aangepakt. Uiteraard zijn de sterke punten van het vorige model gebleven, zoals de fysieke diafragmaring die naar wens getrapt of traploos verstelbaar is en de weerbestendige constructie. Fluorcoating op de frontlens vormt een extra barrière tegen vet en vuil. De filtermaat is net als voorheen 77 mm, en de kortste instelafstand 80/85 centimeter (MF/AF).

 

Prijs en beschikbaarheid

De Sony FE 85mm F1.4 GM II wordt begin september leverbaar voor een adviesprijs van € 2.099,-, 450 euro meer dan de actuele prijs van het oorspronkelijke model.

 

www.sony.nl